Apatia, zmęczenie, czy drażliwość to stany, których od czasu do czasu doświadcza każdy z nas. Najczęściej tłumaczymy je stresem w pracy czy w szkole lub po prostu nadmiarem obowiązków. Co jednak zrobić kiedy gorszy nastrój nie mija? Warto zastanowić się, czy dostarczamy naszemu organizmowi odpowiedniej ilości ważnych dla niego składników.  Wiele osób nie jest świadoma jak codzienne nawyki żywieniowe mogą wpłynąć na samopoczucie.

Niedobór składników odżywczych

Układ nerwowy człowieka dla prawidłowego funkcjonowania potrzebuje odpowiednich składników. Tymczasem wielu z nas, gdy czuje zmęczenie, spadek nastroju czy koncentracji sięga po słodycze lub kawę. Produkty te rzeczywiście sprawiają, że odczuwamy przypływ sił witalnych, jednak na krótko. Słodycze po chwilowym wzroście glukozy we krwi, powodują wyrzut insuliny, po którym następuje szybki spadek energii. Czujemy się rozdrażnieni, senni, odczuwamy wahania nastroju. Natomiast kawa wypłukuje magnez oraz witaminy z grupy B – bardzo ważne składniki dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i całego układu nerwowego. Niedobory magnezu objawiają się drażliwością, podwyższonym poziomem stresu, a nawet bezsennością. Jeśli ciężko jest ci odmówić sobie kolejnej filiżanki latte, zadbaj aby w twojej diecie nie zabrakło produktów bogatych w magnez i witaminy.

Co jeść, aby mieć dobry nastrój?

Węglowodany złożone – dostarczają energii niezbędnej dla prawidłowego funkcjonowania mózgu. Nie powodują wahania poziomu glukozy we krwi, jak w przypadku cukrów prostych. Jeśli na śniadanie zjesz kanapkę z pełnoziarnistym pieczywem zamiast białej bułki, to twój organizm będzie stopniowo uwalniał niezbędną dla mózgu energię. Węglowodany złożone znajdziesz w pełnoziarnistym pieczywie, brązowym ryżu czy kaszach. Powinieneś natomiast unikać wysoko przetworzonych produktów, słodyczy, białego makaronu oraz jasnego pieczywa.

Tłuste ryby – są źródłem kwasów omega – 3, które wspomagają pracę mózgu. Dowiedziono, że u osób zmagających się z depresją występują niedobory wielonienasyconych tłuszczów. Odpowiednia ilość kwasów omega – 3, to także lepsza pamięć i koncentracja. Wegetarianie i weganie dostarczą sobie tych dobroczynnych tłuszczów sięgając po oleje roślinne, orzechy czy awokado.

Witamina D – naukowcy wielokrotnie dowiedli jak ważną rolę w wielu procesach zachodzących w organizmie odgrywa ta witamina. Badania wskazują, że jej niedobór może między innymi sprzyjać rozwojowi depresji oraz bezsenności. Organizm sam potrafi syntetyzować tę witaminę pod wpływem działania promieni słonecznych. W naszej szerokości geograficznej często występują jednak jej niedobory ze względu na zbyt mały poziom nasłonecznienia w okresie od września do kwietnia. Rozważ, więc codzienne dostarczanie tej witaminy za pomocą suplementów diety.

Banany – zawierają tryptofan, czyli aminokwas, który bierze udział w produkcji serotoniny odpowiadającej za dobry nastój oraz odpowiedni rytm snu. Dodatkowo banany to dobre źródło magnezu, potasu i witamin z grupy B. Owce te zawierają też glukozę, która wspomoże koncentrację i pamięć. Warto, więc zawsze mieć pod ręką banana w pracy czy w szkole.

Zielone warzywa liściaste – dostarczają witamin z grupy B, które mają moc kojenia zszarganych nerwów. Witaminy te dbają o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, pozytywnie wpływają na jakość snu, a także pomagają uwalniać energię z glukozy. Organizm nie potrafi magazynować tych witamin, dlatego zadbaj, aby nie zabrakło ich w twoim codziennym jadłospisie.

Chude mięso – zawiera tryptofan odpowiadający za produkcję serotoniny oraz tyrozynę, która bierze udział w wytwarzaniu dopaminy i noradrenaliny – neuroprzekaźników, które zapobiegają pogorszeniu samopoczucia. Dodatkowo wpływają one pozytywnie na pamięć i koncentrację, niwelują też skutki stresującego stylu życia.