Grill to obowiązkowy element każdego ogrodu. Wzbogaca architekturę i ma wiele funkcji- rozrywkową, a także ekonomiczną. Gotowanie na powietrzu zacieśnia więzy, a każde danie dobrze smakuje. Dodatkowo grille ogrodowe sprawiają, że posiłki można przygotować szybko i prosto. Rozwiązania, które proponuje Cook King, to oferta skierowana do każdego z osobna. Grille węglowe i na trójnogach powodują, że każdy znajdzie odpowiedni sprzęt dla siebie, a ogród zostanie wzbogacony o praktyczny element. Ponadto każdy sprzęt został wykonany z wysokiej jakości tworzywa. To powoduje, że urządzenia mogą służyć przez lata i są w pełni bezpieczne. Dobierając grill do ogrodu warto mieć na uwadzę rozmiar ogrodu. Często zdarza się, że mało znaczy lepiej szczególnie przy niewielkich zabudowaniach.

Modnie i wygodnie

Coraz większą popularnością cieszą się grille na trójnogu. Poza funkcją estetyczną są też praktyczne. Grille na trójnogu można postawić w każdym miejscu. Są lekkie i poręczne, a jednocześnie dobrze wykończone i trwałe. Każdy rodzaj jest odporny na warunki atmosferyczne i inne uszkodzenia. Stanowią ruchomy element ogrodowego krajobrazu dzięki czemu są coraz chętniej wykorzystywane. Z łatwością może je złożyć i przenieść w inne miejsce. Stabilne nogi zapobiegają kołysaniu się lub przchylaniu całości. Inne grille, które zna każdy to grille węglowe. Typowe dla większości ogrodów. Są większe od trójnogów i często są głównym czynnikiem wpływającym na wygląd całości zabudowania. Grille węglowe często mają swoje miejsce a altanach i rzadko są przestawiane. Chętnie korzystamy z nich nie tylko w ogrodzie, ale i na balkonach, czy działkach. Warto zwrócić uwagę na rozmiary i inne czynniki, takie jak wykończenie oraz to, czy grill ma pokrywę czy nie. Jeśli mamy mieszkanie, a grill stoi na balkonie lepiej wybierać te z pokrywą. Grille węglowe są też łatwe w obsłudze. Ich rozpalenie zajmuje kilka chwil (trzeba pamiętać o używaniu rozpałki w kostkach ze względu na substancje, które mogą być niezdrowe dla człowieka).

Pomysły na danie z grilla

Zarówno na grillu węglowym, jak i trójnogu przygotujemy smaczne i zdrowe posiłki. Kompozycja i łączenie smaków jest dowolne. Kilka pomysłów na dania z grilli. W obu wypadkach doskonale sprawdzą się szaszłyki. Delikatnie popieczone na ogniu będa miały niepowatarzalny smak. Dodatkowo warto pamiętać o ziołach i innych przyprawach. Innym rozwiązaniem jest pierś z kurczaka. Marynowane piersi kładziemy na grilla, a po 15 minutach mamy smaczny obiad. Dla osób, które nie jedzą mięsa grill nie musi oznaczać straconego czasu. Wśród propozycji znaleźć można grillowane pomidory z fetą, grillowane jabłka z dżemem, pieczone ziemniaki i bataty (warto zawinąć w folię aluminiową i posypać odpowiednimi przyprawami dla lepszego smaku).

Bezpieczeństwo przede wszystkim

Aby dania były smaczne, a cały grill udany odpowiednie towarzystwo to połowa sukcesu. Specjaliści gotowanienapowietrzu.pl tłumaczą – bezpieczeństwo jest ważnym aspektem każdego przyjęcia w ogrodzie. Trzeba pamiętać, że do rozpalenia grilla należy używać tylko węgla i rozpałki. Przy rozpalaniu zawsze zdejmujemy ruszt i czekamy aż grill się rozpali. Nie wolno kłaść potraw od razu po rozpaleniu. Substancje, które są wydzielane mogą być groźne dla człowieka. Nigdy nie trzymamy jedzenia bezpośrednio w ogniu, a do każdego grillowania należy używać tacek. Grilla nigdy nie należy polewać wodą, trzeba poczekać sam przygaśnie.

Więcej inspiracji na: gotowanienapowietrzu.pl!