Miód jest produktem znanym już od starożytności, wtedy to traktowany był jako lekarstwo i słusznie. Do dzisiaj poleca się go we wspomaganiu leczenia wielu chorób i schorzeń, ale z powodzeniem może być również stosowany jako element codziennej diety. Właściwości lecznicze miodu są wręcz nieocenione, a szeroki wybór różnych rodzajów sprawia, że każdy z pewnością znajdzie swój ulubiony.

Dlaczego warto jeść miód?

Miód jest wartościowy i zdrowy, kiedy jest naturalny. Dlatego, jeśli kupujesz go w sklepie, a nie od zaufanego sprzedawcy, musisz koniecznie dokładnie czytać etykiety. Może się bowiem zdarzyć, że produkt, który wygląda jak miód, w rzeczywistości ma z nim niewiele wspólnego, a w jego składzie znajduje się głównie cukier.

Być może należysz do tego grona osób, którym mamy czy babcie powtarzały, że miód jest bardzo zdrowy, co kończyło się tym, że przy każdym przeziębieniu musiałaś dodawać go do herbaty lub mleka. Nie ma w tym niczego dziwnego, ponieważ lecznicze właściwości miodu są udowodnione przez naukowców. Ten bursztynowy produkt, którego pochodzenie zawdzięczamy pracowitym pszczołom, to prawdziwa bomba witaminowa. W jego składzie znajduje się m.in.: witamina B1, B2, B6, B12, C i A, biotyna, kwas foliowy i pantotenowy, potas, fosfor, magnez, wapń oraz żelazo. To jednak nie wszystko, ponieważ te składniki trafiają bezpośrednio do krwioobiegu człowieka z pominięciem procesów trawienia. Nie można zapominać również o substancjach, które pochodzą ze śliny owadów – to głównie enzymy, które są czymś w rodzaju naturalnych antybiotyków (działają, np. na paciorkowce i gronkowce). Badacze wskazują również na dobroczynne działanie miodu, które dotyczy oczyszczania wątroby, detoksykacji organizmu, leczenia schorzeń układu oddechowego, zapalenia zatok, obniżania ciśnienia, chorób układu moczowego. Dodatkowo miód poprawia samopoczucie i ułatwia zasypianie. Nie każdy wie, że ten produkt można też z powodzeniem stosować zewnętrznie – co to znaczy? Okłady mogą skutecznie ukoić skórę po poparzeniu (np. słonecznym), poprawiają nawet stan ropiejących ran.

Rodzaje miodu

Dokładne właściwości oraz wskazania do spożycia zależą od rodzaju miodu:

  • miód lipowy (barwa herbaciana, smak ostry i gorzki) – właściwości wykrztuśne, przeciwgorączkowe, napotne i uspokajające,
  • miód akacjowy (barwa biała lub lekko kremowa, smak słodki, ale nieco mdły) – walczy z zaburzeniami pracy układu pokarmowego,
  • miód koniczynowy (barwa słomkowa, smak słodki) – stosowany w leczeniu anemii, uspokajający,
  • miód rzepakowy (barwa biała lub jasnożółta, smak słodki z nutą rzepaku) – łagodzi schorzenia dróg oddechowych,
  • miód wrzosowy (barwa bursztynowa, smak wrzosowy, bardzo aromatyczny) – zawiera bardzo dużą ilość witamin z grupy B, stosowany w leczeniu kamicy nerkowej, dróg moczowych oraz zapalenia nerek,
  • miód malinowy (barwa lekko różowa, smak słodki z wyczuwalnym aromatem malin) – działanie napotne, antyseptyczne, przeciwgorączkowe, sprawdza się również w walce z miażdżycą i niedokrwistością,
  • miód gryczany (barwa ciemna, smak słodki z aromatem kwiatów gryki) – stosowany w leczeniu schorzeń układu krążenia, miażdżycy, zaburzeń na tle nerwowym oraz osłabionej pamięci,
  • miód wielokwiatowy (barwa różnorodna, smak słodki) – walczy z alergiami i anemią.

Pamiętaj, że miodu nie powinno podawać się dzieciom, które nie ukończyły pierwszego roku życia.